Jorgovan

Negdje u jesen 2016 godine sam posadio ovu sadnicu jorgovana. Bolje reći presadio sam je, jer je izrasla uz jedan jorgovan koji mi raste uz vrtnu pumpu. Osim što pokušavam da obnovim znanje uzgoja povrća, želja mi je da krenem i u uzgoj nekog cvijeća, poput ruža, margareta, špina i sličnog cvijeća. Jednim dijelom da mi krase vrt, a drugim dijelom iz želje da ih nosim na grob svojih bližnjih. A možda usput i da nešto zaradim od njihove prodaje. Naravno ako mi uspije i krene taj uzgoj tog nekog cvijeća.

Jorgovan je bjelogorično grmlje ili malo drvo, koje može narasti od 2 do 10 metara. Ima ih nekoliko vrsta, ali ja ih dijelim po boji. Ovaj koji sam posadio jest neka vrsta crvene ili slične boje. A posadio sam ga uz ogradu sa jednim susjedom, iz želje da uz taj dio ograde stvorim kao neku živu ogradu koja će mi praviti sijenu, a i da mi uljepša taj dio vrta. Da bih počeo da ubirem prve cvijetove trebati će mi najmanje oko 5 godina.

Jorgovani cvatu u vrijeme Uskrsa i simbol su ljubavi. A jedna od mojih ljubavi je uzgoj cvijeća i biljaka općenito. A tu ljubav prema cvijeću sam valjda naslijedio od majke, koja je voljela uzgajati i na vrtu cvijeće, a kod kuće one kaktuse koji cvatu oko Božića i Uskrsa. A i inače se je u mojoj obitelji uzgajalo cvijeće, posebno pamtim uzgoj krizantema za blagdan Svi sveti.

Ali vratimo se jorgovanu, kod njega mi se jako sviđa taj cvijet, koji daje prekrasne nijanse boja. I te boje mi se kod jorgovana sviđaju. Pa je i to jedan od razloga zašto uz tu ogradu želim posaditi niz tih jorgovana u raznim bojama, da nekako stvore neku posebnost vrtu.

Toliko od mene u ovom postu, čitamo se…

Lijep pozdrav i hvala na posjeti

Crna svjetlost

Oglasi

Komentiraj

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s