Dragulji i strasti 2. dio

Moje uživanje u čitanju romana se dalje nastavlja. Ovih dana sam dovršio sa čitanjem zanimljivog romana „Dragulji i strasti”, autora Janka Matka. Romana u kojem se opisuje strast za draguljima i biserima, svu zaluđenost pojedinaca za draguljima. Zaluđenost jedne grofice za svojom ogrlicom od bisera.

Pradjed grofa Herbera dolazi na podli način u posjed biserne ogrlice, koja je bila u vlasništvu Katarine Zrinski. Njegova supruga ostavlja oporuku u kojoj ostavlja svojoj kćeri tu bisernu ogrlicu. I koja je dužna na dan vjenčanja dati je svojoj kćeri ili snahi. I tako na kraju u posjed dolazi i grofica Regina Herber. Koja je postala opsjednuta ogrlicom. Jednog dana grofica Regina Herber primjećuje da joj ogrlica počinje blijediti. Te sa obitelji dolazi u Šibenik, gdje pronalaze ribara Ratka Petričić. Te ga angažiraju da im pomogne u vraćanju sjaja biserima. S vremenom Ratko Petričić se upoznaje sa grofičinom starijom kćeri Ana Marijom. Te se zaljube. Grofica Herber odlučila je da se Ana Marija mora udati za jednog kneza, ali Ana Marija ga ne voli i uporno se suprotstavlja majčinoj i očevoj želji. Kako njezini roditelji ne žele oglušuju za želje svoje kćeri, Ana Marija bježi sa Ratkom Petričić i potajno se udaje za njega. Što zgrozi njezine roditelja. Kako prema oporuci prabake grofa Herbera, grofica mora predati na dan vjenčanja ogrlicu kćeri, grofica se odluči na očajan potez. Otruje svoju kćer i njezinu dadilju.

Na samrti Ana Marija u svojoj oporuci tu ogrlicu ostavlja svom mužu i obavezuje ga da kroz sudski proces i borbu oduzme grofici Herber ogrlicu. I na taj način je kazni. Naime, grofica Herber je opsjednuta sa ogrlicom i na sve načine pokušava osporiti kako oporuku prabake grofa Herbera, tako i oporuku kćeri.

Roman opisuje svu ludost i zaluđenost i opsjednutost grofice Herber. Da je spremna čak da ubije i svoju kćer, samo da tu bisernu ogrlicu zadrži za sebe. Roman opisuje kroz svoju priču koliko je grofica opsjednuta tom ogrlicom, da graniči za ludosti. Čak pokazuje koliko je zagrizla u ludost. Da joj je ogrlica draža od sreće njezinih kćeri.

Također kroz roman se opisuje i opsjednutost draguljima ostalih likova, koji su spremni na sve da dođu do dragulja, pa čak zagristi i u nemoral i ludost. Te neki od te ludosti i opsjednutosti tragično pogibaju.

Zbog tih zanimljivi priča i opisa glavnih i sporednih likova zanimljivo je čitati knjigu. I kroz nju se upoznati sa jadom i opsesijom draguljima, te na što su sve spremni uraditi pojedini likovi iz romana.

Toliko od mene u ovom postu, čitamo se…

Lijep pozdrav

Crna svjetlosti

Oglasi

Komentiraj

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s