August Šenoa

August Ivan Nepomuk Eduard Šenoa rođen je 14. Studenog 1838. u Zagrebu, a umro je 13. Prosinca 1881. u Zagrebu. Bio je Hrvatski romanopisac, pripovjedač, pjesnik, kritičar i pisac podlistaka. Otac mu je Alois Schönoa, Nijemac iz Češke, koji se je doselio u Zagreb 1830. godine i radio je kao biskupski slastičar. Majka mu je Terezija pl. Rabacs, Slovakinja iz Budimpešte, koja je umrla kada je imao 8 godina. Imao je još tri brata: Teodora, Julija (koji je također bio književnik, te Aurela.

August Šenoa je jedan od najvećih imena hrvatske književnosti, te najutjecajniji je i najplodniji hrvatski pisac 19. stoljeća, te istinski tvorac moderne hrvatske književnosti. Pučku školu je pohađao u Zagrebu. Prvi razred gimnazije je pohađao u Pečuhu, ali se nakon godinu vratio u Zagreb gdje je završio Klasičnu gimnaziju 1857. godine. Studirao je pravo u Pragu i Zagrebu, no studij nije završio. Nakon uređivanja listova u Beču vraća se 1866. godine u Zagreb i radi u uredništvu “Prozora”, a potom kao gradski bilježnik i gradski senator.

August Šenoa se okušao u svim književnim vrstama, i velikom broju je ili “zaorao” prvu brazdu, ili ostavio pisanu baštinu koju su kasniji pisci nasljedovali. U javnosti se prvo pročuo kao novinar dopisima iz Praga za “Pozor”, osobito političkim člancima i feljtonima. Šenoa udara temelje modernom hrvatskom feljtonu, osigurava mu dignitet i pretvara ga u eminentno literarni žanr. 1862. godine August Šenoa udara temelje modernom hrvatskom feljtonu, osigurava mu dignitet i pretvara ga u eminentno literarni žanr. U seriji feljtona „Zagrebulje” izražajnim stilom i razornim satiričkim diskursom komentira aktualne, često negativne pojave u zagrebačkoj svakodnevici: odnarođenost, njemčarenje, licemjerje i konformizam. Feljtoni su imali velikoga odjeka u javnosti, a javili su se i brojni oponašatelji (Rikard Jorgovanić, Kovačić), ali će tek Matoš ne samo nasljedovati, nego i razviti tip Šenoina podlistka.

Izvor citata i teksta:

https://hr.wikipedia.org/wiki/August_%C5%A0enoa

https://www.lektire.hr/autor/august-senoa/