Janko Matko

Janko Matko je hrvatski književnik i pisac, rođen 20 Svibnja 1898. godine u Brleniću kraj Krašića, a umro 3. Kolovoza 1979 godine u Zagrebu. Najznačajniji je hrvatski književnik takozvane pučke književnosti.

Polazio je franjevačku gimnaziju u Vukovaru, ali zbog slomljene noge i neprilika u I. Svjetskom ratu prekida školovanje, te izučava za urara, te optičarski i draguljarski obrt u Vukovaru. Živio je u Rijeci i Zagrebu. Obnašao je razne dužnosti u kulturnom društvu”Hrvatski radiša”, te je bio i predsjednik pjevačkog društva „Zvonimir”. Paralelno uz ove dužnosti vodio je urarsku radnju.

Svoju prvu pripovijest „Doći ću kući, majko, za Božić” objavio je 1917. godine, te tijekom života napisao još nekoliko romana, a dva romana su mu objavljena posmrtno.

Janko Matko se ubraja u rijetke pisce, koji su svojim jednostavnim jezikom i stilom, domoljubljem i spletkama znali doći do publike. Kroz svoje romane piše o hrvatskoj povijesti i temelje se na stvarnim događajima. A teme njegovih djela su klasne razlike među ljubavnicima.

Rodoljublje, čvrsta vjera u pobjedu pravde i duboka religioznost nosili su Janka Matka kroz život i prožimali njegova djela, koja ostaju trajna vrijednost hrvatske književnosti.

Svojim, jednostavnim stilom, inspirirane stvarnim događajima, Janko Matko kroz fabule svojih romana predivno opisuje ljubav između malih ljudi i plemstva, o hrvatskom rodoljublju, ljubavi i strasti. I time unatoč kritikama kritičara uspijeva doprijeti do čitatelja. Teško je opisati riječima svu ljepotu romana, i jednostavno vas držati prikovanim uz roman. Sve dvojbe kroz koje prolaze glavni i sporedni likovi, mudrost malog čovjeka i seljaka. Ljepotu hrvatske prirode i međusobnih odnosa.

Djela:

Žrtva (1934.); Moć zemlje (1944.); Tužim (1945.); Dragulji i strasti (1970); Svjetlo ugaslih očiju (1970); Plač šume (1971); Pokajnik (1971); Ribar i more (1971); Dva života jedne žene (1971); Majka (1974); Maćeha (1974); Služavka (1974); Bez krivnje krvi (1978); Krv nije voda (1978); Sudbine (1978); Tajna (1981); Kardinalova ljubav (1993); Hrvatske priče i legende (1996); Izgubljeni biser (1996).

Komentiraj

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s