Karl May

Karl May poznati je njemački pisac avanturističkih romana. Rođen je 25. Veljače 1842. godine u gradu Ernstthal, umro je 30. Ožuka 1912. godine u gradu Radabeul. Rođen je u tkalačkoj obitelji. Školovao se za učitelja, nekoliko je godina proveo u zatvoru zbog krađa i prijevara. Surađivao je sa nekoliko časopisa, te zarađivao je život pišući romane u nastavcima. Njegovi su romani uživali masovnu popularnost sve do polovice XX. st., osobito kod mladeži. U svojim romanima opisuje pustolovine s Balkana, Bliskog istoka i američkog Divljega zapada.

Najpoznatiji je po avanturističkim romanima o Divljem zapadu u kojima je opisivao život tadašnje Amerike kroz likove Winnetou i Old Shatterhand. Prevođen je na 30 jezika, a najpoznatija su mu djela: Winnetou, Nasljednici Winetoua, Benito Juarez, Na dalekom zapadu, Blago u srebrnom jezeru, U balkanskim gudurana.

Karl May poznat je po romanima o Indijanskom poglavici Apača Winnetou i njegovom prijatelju Old Shatterhand. U kojima opisuje kroz glavne likove život na Divljem zapadu. I o avanturama Winnetoua i Old Shatterhhanda. Mnoge generacije su odrasle čitajući romane o avanturama Winnetoua i njegovog prijatelha.

O Karlu May-u možete pročitati i na slijedećim linkovima:

https://hr.wikipedia.org/wiki/Karl_May

http://www.enciklopedija.hr/natuknica.aspx?id=39591

Komentiraj

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s