O Crnoj svjetlosti

Ja sam Tomislav, autor i pisac sam ovog bloga „Crna svjetlost”. Rođen sam u prelijepom baroknom gradu Varaždinu. Gdje sam završio svoje školovanje za prodavača, te programe za operatera na računalu, web i grafički dizajn. I danas živim i radim u Varaždinu. Pisanje bloga sam počeo još prije mnogo godina na jednom starom blog servisu kojeg sam prekinuo pisanje iz nekih privatnih i poslovnih obaveza. A prije nekoliko godine sam počeo ponovo sa pisanjem novog bloga pod imenom „Crna svjetlost” na jednom drugom servisu i kojeg još uvijek pišem. A paralelno sa njim počeo sam pisati i ovaj blog pod istim imenom, ujedno usput pokušavajući i dizajnirati ove web stranice. A počeo sam pisati ponovo blog iz ljubavi prema pisanoj riječi i književnosti. A u međuvremenu mi se je javila želja da podijelim sa svima vama koji čitate ove blogove svoja iskustva u nekim hobijima i aktivnostima sa kojima se bavim u slobodno vrijeme.

Inspiraciju za ime ove stranice sam dobio čitajući jednu knjigu o jednoj organizaciji koja se je bavila nekom borbom protiv nadnaravnog. Ne neću pisati na ovim stranicama o nadnaravnom ili inim temama. Niti se želim baviti tim nadnaravnim temama, jer me ne interesiraju. Već se želim baviti temama iz stvarnog i svakodnevnog i običnog svijeta i života koji okružuje mene i sve oko nas.

U mladosti, od dječje dobi pa na dalje, nisam bio neki zaljubljenik u pisanu riječ. Nisam bio ljubitelj čitanja knjiga u školi za lektiru, a ni čitanja knjiga općenito. I lektiru sam pisao pod nekom prisilom. Snalazeći se valjda svakako, samo da nekako napišem lektiru. Više se i ne sjećam kako sam sve to uradio.

Tek u nekoj srednjoj dobi sam otkrio čari čitanja knjiga, taj čarobni svijet knjiga i pisane riječi. Sve je počelo prije nekoliko godina kada sam iz neke čiste dosade, valjda, posudio u knjižnici i počeo da čitam knjige. Ponajviše romane povijesne, znanstvene fantastike i slične tematika. Sjećam se da su prvi romani bili povijesni, kojima se je opisivalo o povijesti Engleske. U doba „Rata ruža”. I što sam sve više čitao te knjige, počeo sam shvaćati koliko sam propustio u mladosti čitati knjige. I koliko je predivan ovaj svijet književnosti. Te koliko je to predivna umjetnost.

Te sam polako kroz čitanje knjiga postao strastveni zaljubljenik čitanja. I u pisanu riječ, koja nas može odvesti u jedan predivan svijet ispunjen ljubavi, prijateljstvom, učenjem i nečim što se samo u tom predivnom svijetu knjiga naći. Koji nas može podučiti nečem što teško i rijetkom što možemo naučiti u stvarnom životu. Vratiti nam znanje koje smo nekad davno izgubili u dalekoj prošlosti. Pružiti nam ono što nam samo književnost može pružiti.

Malo bih pokušao da objasnim zašto sam odabrao ovaj naziv (ili ime; nazovite to kako želite). Naime, kako sam u zadnje nekoliko godine postao, ako tako smijem se izraziti, strastveni ljubitelj čitanja knjiga i romana, tako sam jednom prilikom naišao u gradskoj knjižnici na knjigu “Odjel 19”. U ovoj knjizi ili bolje reći romanu priča se o ovom tajnom odjelu u Engleskoj, koji je poznati i pod imenom “Crna svjetlost”, bavi borbom protiv vampira. Te me je to ime tijekom čitanja tih triju knjiga zainteresirao taj naziv tog odjela. I tijekom čitanja sve mi se je više počeo sviđati ovaj naziv. Te sam tijekom čitanja tih knjiga razmišljao koliko bi bio dobar naziv i mojoj nekoj web stranici ili blogu ili nečem drugom. I nekako mi se je ipak sve više svidio taj naziv, te sam se odlučio da taj naziv ili ime iskoristim i za moje web stranice.